‘Ik wil vooral dat mijn oma en de andere mensen weer beter worden’

Hij zit in het tweede jaar van het atheneum, is nog maar 13 jaar jong en zet zijn tanden in zijn eigen bedrijfje, de Vetvlek. Samen met zijn vader Jouko verzamelt en verkoopt Dominic Belksma gebruikt frituurvet en -olie. Het merendeel van de opbrengst ervan doneert hij aan KiKa en aan KWF Kankerbestrijding.

“Tweeënhalf jaar geleden overleed mijn opa aan kanker. Ondertussen heeft oma precies hetzelfde gekregen. Daarom ga ik door met de Vetvlek. Ik wil vooral dat oma en andere mensen die door de ziekte zijn getroffen weer beter worden. Ik vind het een vreselijke ziekte.” Dat is reden genoeg voor Dominic Belksma om zich in te zetten voor het goede doel. In 2012 startte hij de Vetvlek op en het gaat goed. “Ik ging een keer met mijn vader mee om oud ijzer weg te brengen. Hij heeft een bedrijf dat hekwerken monteert en hield wat oud ijzer over. Hij kreeg er best veel geld voor en vertelde me dat ik bijvoorbeeld frituurvet kan inzamelen om het in te ruilen tegen geld”, aldus de leerling van de Almelose Scholengemeenschap Het Noordik. “Omdat opa net overleden was aan kanker wilde ik een deel van mijn opbrengst aan het KWF doneren. En ik was aan het sparen voor een computer, de rest ging naar dat goede doel. Vorig jaar heb ik samen met mijn vader 420 kilo vet en olie opgehaald in en rondom Almelo. Een cheque van 257 euro heb ik overhandigd aan het KWF.” Dominic haalt oud frituurvet in heel Almelo op. Buiten Almelo kan ook, maar dan op afspraak in verband met vervoer. Naar schatting hebben vader en zoon nu al zeker weer 420 kilo ingezameld. “En het wordt steeds meer. Eind december bakken mensen thuis vaak oliebollen en zitten ze met het overgebleven vet. Dat is voor mij een heel drukke tijd, dat vind ik het enige minpunt. Ik heb dan niet echt vrij. In de kerstvakantie stond ik met mijn vader op het winkelcentrum met een statafel, met de lege emmertjes waar het vet in verzameld kan worden en met een notitieblokje. We hebben de adressen van mensen met oud frituurvet opgeschreven en we zijn 2 en 3 januari rondgereden om alles in de emmertjes op te halen.”

Opbrengst naar KiKa

In maart wordt het allemaal ingeleverd bij een recyclingbedrijf. Dit bedrijf zorgt ervoor dat het vet en de olie wordt hergebruikt als biobrandstof. “Daar krijg ik per kilo betaald en de cheque daarvan ga ik dit jaar aan KiKa overhandigen. Omdat ikzelf een kind ben, wil ik dit keer ook iets voor andere kinderen doen.” Dominic wil zich blijven inzetten voor het goede doel. Later, als hij minder tijd heeft, verzint hij een andere manier om geld te doneren. “Het geeft een fijn gevoel dat ik geld geef aan iets goeds. Ik help er heel veel mensen mee, waaronder mijn eigen familie”, vertelt hij tevreden. Behulpzame bedrijven “Ik word gelukkig door veel bedrijven gesponsord en mijn neefje Joop helpt me vaak. Dat maakt het leuk voor mij om dit te blijven doen. Ik heb al flyers, stickers, een spandoek en emmertjes voor het oude vet gesponsord gekregen. Daarnaast heeft LeT!m een professionele website gebouwd. Daar zijn mijn gegevens op te vinden: www.devetvlek.nl.

Behulpzame bedrijven
“Ik word gelukkig door veel bedrijven gesponsord en mijn neefje Joop helpt me vaak. Dat maakt het leuk voor mij om dit te blijven doen. Ik heb al flyers, stickers, een spandoek en emmertjes voor het oude vet gesponsord gekregen. Daarnaast heeft LeT!m een professionele website gebouwd. Daar zijn mijn gegevens op te vinden: www.devetvlek.nl.”